Hakkımızda

İnşaat Doktoru; İnşaat Yüksek Mühendisi Alper Kutlu tarafından 2017 yılında kurulmuştur. Alper Kutlu’nun verdiği İnşaat Mühendisliği alanındaki eğitimler, en çok tercih edilen eğitimler arasında ilk sırada yer almaktadır. Kuruluş hedefi İnşaat Mühendisliğinde en önemli bilgi kaynağı olmaktır. Şu ana kadar 30 binin üzerinde öğrenciye İnşaat Mühendisliği alanında teknik ve teorik eğitimler verilmiştir.

Ekibimiz tarafından yapılan akademik çalışmalardan yola çıkarak 2023 yılında ülkemizin yaşadığı büyük depremden sonra hız kazandığımız “Bina Güvenliği Testi” içeriği ve özellikleri ile Türkiye’de bir ilk olmuştur.

Bina güvenliği testi, literatürden gelen teori ve mesleki tecrübenin birlikte işlendiği yapay zeka destekli bir bina tarama testidir. Altyapısında pek çok farklı uygulama eş zamanlı ve koordine şekilde çalışmaktadır.

Sistem, 50 yılda gerçekleşme olasılığı %10 olan, yani beklenen Büyük İstanbul Depreminin bina üzerindeki olası etkilerini değerlendirmekte ve yapıyı analiz ederek detaylı rapor halinde sunmaktadır.

Belediyeler ve resmi idarelerce yapılan bina güvenliği testlerine yoğun talep gelmesi kaynaklı pek çok binaya ulaşılamaması projemizin önemini bize bir kez daha hatırlatmıştır. Tüm vatandaşlarımızın oturduğu bina hakkında bilgi edinebilmesini sağlama hedefi ekibimize önemli bir motivasyon kaynağı olmuştur.

 

İnşaat Doktoru’nun gelecek hedefleri neler?

Ülkemizin en büyük gerçeği depremdir. Sektörde ve akademide tanık olduklarımız, devamında da 2023 yılında yaşanan depremin sonuçları birlikte değerlendirildiğinde özellikle 1999 depreminden yeterince ders alınamadığı, bu uzun süre zarfında güvensiz yapıların tespit edilemediği görülmektedir.

Başlıca hedeflerimiz İstanbul’u olası büyük bir depreme hazırlamak ve bunun yanında İnşaat Mühendislerini sunduğumuz teknik eğitimler ile bilinçlendirmektir. Deprem etkilerine göre bina güvenliği tespit uygulamamız ve buna bağlı yürüttüğümüz akademik çalışma sayesinde İstanbul’da büyük bir risk haritası çıkarmayı hedefliyoruz.

Sistemimizde kullanıcı sayısı arttıkça arka planda oluşturduğumuz big data kurgusu sayesinde koordinata bağlı bir risk haritası üretiyoruz. Bu harita aracılığı ile bölgesel nüfus vb. verileri birlikte işleyerek öncelikli kentsel dönüşüm ihtiyacı olan bölgeleri saptayacağız, olası deprem durumunda tedarik ve ulaşım rotalarını tespit edeceğiz, öncelikli yardım gereken lokasyonları saptayacağız ve bunlar gibi pek çok konuda hayat kurtarabilecek hamleler yapmayı hedefliyoruz.

Tüm bu hedeflerimiz doğrultusunda doğru verileri elde edebilmek ve niteliksiz bilgi girişini engelleyebilmek adına tam sürüm rapor için cüzi bir ücret talep ediyoruz. Rapordan elde edilen gelirlerin bir bölümü AFAD’a bağışlanmakta, kalan kısım ise sistemin geliştirilmesi ve akademik çalışmalar için kullanılmaktadır.

Gelecekte varacağımız noktada depreme hazır, yüksek bilincin bulunduğu bir ortam yaratmak ve İnşaat Mühendisliği alanında sunduğumuz eğitimler ile de konusunda uzman İnşaat Mühendisleri yetiştirmeyi hedefliyoruz.

 

Alper Kutlu kimdir?

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünden mezun oldu. İTÜ Mimarlık Fakültesinde tezli yüksek lisansa başladı. 2019 yılında ise ikinci yüksek lisansını İTÜ İnşaat Fakültesi'nde Yapı İşletmesi tezli yüksek lisans programında tamamladı. İTÜ’de akademik alanda doktora çalışmalarına devam etmektedir.

2013 yılında başladığı profesyonel iş geçmişinde toplamda 1 milyon m2 üzeri inşaat projesinde yönetim ekibinde yer aldı ve birçok proje çizdi, fizibilitelerini gerçekleştirdi.

Udemy platformunda İnşaat mühendisliği alanında Türkiye'de en çok izlenen eğitimleri (30.000+ öğrenci ve 4.5/5 ortalama puan) sektör ile paylaştı. Pek çok teknik konuda canlı eğitim ve seminer verdi, Türkiye genelinde üniversitelerde gerçekleştirilen konferanslarda konuşmacı olarak yer aldı.

Şu anda hem akademik alanda çalışmalar yürütmekte hem de inşaat sektöründe mühendislik ve danışmanlık hizmetleri vermektedir.

 

Tenay Korkmaz kimdir?

Türkiye’deki inşaat mühendisliği lisans eğitimini Yeditepe Üniversitesi’nde tam burslu ve bölüm ikincisi olarak tamamladı. Almanya’nin Bauhaus Weimar Üniversitesi'nde yapı mühendisliği yüksek lisans tezini yapı sağlığı izleme sistemlerinin yapay zeka ile desteklenmesi üzerine yazıyor. Hasar görebilirlik analizi üzerine uzman, Eurocode 8’in hazırlanmasında rol almış değerli ve tecrübeli profesörlerden aldığı eğitimi kullanarak İstanbul’da binaların deprem tehlikesine karşı hızlı ve pratik analizi için kullanıcı dostu bir altyapı sisteminin oluşturulmasında rol almak adına İnşaat Doktoru bünyesine 2023 yılında “Deprem Testi“ projesi ile katıldı.