Görüntüleme : 19750  /  Yayınlanma Tarihi : 2021-04-05 20:01:45

Aderans Nedir? Aderans Artırıcı Nedir?


Aderans, inşaat mühendisliği öğrencilerinin çok sık duyduğu bir terimdir. Yalnızca inşaat değil, birçok sektörde aderans kavramı kullanılsa da bu yazıda inşaat sektöründe aderansı işleyeceğiz. Hadi gelin aderans nedir öğrenmeye başlayalım.

Aderans Nedir?

Aderansın kelime anlamına baktığımızda iki farklı malzemenin birbirine temas ederek yapışması demek olduğunu görürüz. Betonarme yapılarda da donatı ve beton birbirine temas ettiklerinde bazı değişiklikler meydana gelir. Beton ve donatının birbirine yapışmasına, aralarında gerilme kuvveti oluşmasına aderans denir. Aderans betonarme yapıların olmazsa olmazıdır, çok önemli katkıları vardır. Aderans sayesinde iki farklı malzeme bir arada kullanılabilir. En net şekilde aderans nedir sorusuna : İki farklı malzemenin birbirine yapışarak birlikte çalışmasına denir. cevabını verebiliriz.

Aderans sadece beton ve donatı arasında olmaz. Agreganın betona yapışması, boyanın kabarmadan yüzeye yapışması da aderansa örnektir.

Aderans Artırıcı Nedir?

Bazı durumlarda kullandığımız malzemeler arasındaki bağın artmasını isteriz. Bu yüzden aderans arttırıcı takviyeler ve yöntemler kullanırız. Mesela donatı çeliklerinin yüzeyinin nervürlü olmasının sebebi, beton ile donatı arasındaki aderansın artırılmak istenmesindendir. Bunun dışında çeşitli markaların aderans arttırıcı katkı maddeleri vardır. Bu maddeler harca katılarak aderansın artması sağlanır. Google’a aderans arttırıcı katkı maddesi yazarak ulaşabilirsiniz.

Aderans Nasıl Artırılır?

  • Beton sınıfı artarsa aderans da artar. Yani C20 betonun aderansı ile C30 betonun aderansı farklıdır. C30’un daha yüksektir.
  • Nervürlü donatı kullanarak
  • Aderans artırıcı katkı maddesi kullanarak
  • Enine donatı kullanmak aderansı artırır.
  • Kalıplara beton dökmeden önce beton prizini aldıktan sonra kalıbı daha rahat sökebilmek için yağ süreriz. Bu yağlar aderansı düşürür. Aderansın daha fazla olması için daha az yağ kullanabilirsiniz.

Aderans Kuvveti Nedir?

Aderansın tanımını yaparken iki farklı malzemenin birbirine yapıştığından ve birlikte hareket ettiklerinden bahsettim. İşte bu iki malzemenin birbirine yapışabilmesi için ortada bir kuvvet olması lazım. Bu kuvvete de aderans kuvveti denir. Betonarme yapıların sağlam olmasını sağlayan kuvvet, aderans kuvvetidir.

Aderans Kuvveti Nasıl Sağlanır?

Betonarme yapılarda aderans tam olarak sağlanmazsa bina yeterince dayanıklı olmaz. Çelik donatılar betondan sıyrılarak çıkarlar. Aderans kuvvetinin sağlanması, uzun yıllar boyunca donatının betonun içinden çıkmaması için kullanılan donatının korozyona dayanıklı olması gerekir. Korozyon veya pasın meydana gelmesi sürtünmeyi artırır dolayısıyla çubuk sıyrılarak betondan ayrılabilir. Aynı şekilde kullandığımız betonun da hesabı iyi yapılmalı ve standartlara uygun şekilde dökülmelidir.

Bu yazımda aderans nedir sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Aderans hakkında soru ve görüşlerinizi bu yazının altında yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş