Görüntüleme : 390  /  Yayınlanma Tarihi : 2023-12-15 15:44:29

Binanızın Depreme Karşı Dayanıklılığını Nasıl Öğrenebilirsiniz?


Binanızın dayanıklılığını nasıl test edebilirsiniz?

Beklenen Büyük Marmara Depremi her an gerçekleşebilir. Uzmanların uyarılarına kulak vererek sanki deprem yarın olacakmışçasına afet tehlikesini azaltacak önlemler almak ve afete gerekli hazırlıkları yapmak hayati öneme sahiptir. Özellikle 2000 yılından önce inşa edilmişler bina sakinleri için bu önlemleri almak çok önemlidir. Bunun yanı sıra binanızın ne kadar güvenliği olduğundan bağımsız olarak depremden hemen sonra yapılacakları aile bireyleriyle konuşarak önceden planlamak da bir o kadar önemlidir. 

Afet tehlikesini azaltacak önlemlerden birisi binanızın depreme karşı güvenliğini kontrol ettirmek ve gerekiyorsa binaya ve zemine güçlendirme çalışmalarının yapılmasıdır. 3 farklı şekilde nasıl bu hizmetlerden faydalanabilirsiniz;

  1. Bina Tespiti - İstanbul Büyükşehir Belediyesi:

-Nedir? Bina Tespiti projesi öncelikle 2000 yılı öncesi inşa edilmiş, 10 kata kadar olan betonarme ve 5 kata kadar yığma yapıların hızlı tarama yöntemleriyle değerlendirir. 

-Nasıl başvurulur? Bu hizmeti alabilmek için tek bir bina sakininin başvurması yeterlidir. Paylaşılan linkten talep olarak başvuru yapabilirsiniz: https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/?forms.ibb

-Ücretli midir? Bu proje kapsamında çalışmalar ücretsiz olarak yürütülmektedir.

-İnceleme sonucu nasıl yorumlanır? İnceleme sonucunda “Yüksek Riskli” ya da “Çok Yüksek Riskli” olarak tespit edilen alttaki maddede bahsedilen bina performans analizi hizmetini almaları önerilmektedir. 

-Binam riskli çıkarsa Kentsel Dönüşüm Kanunundan yararlanabilir miyim? Hayır. Bina Tespiti sadece bir ön inceleme niteliğindedir. Kentsel Dönüşüm Kanunundan yararlanabilmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde paylaştığı kamu kuruluşu ve özel firmalara başvurarak daha ayrıntılı bir çalışma olan bina performans analizi yaptırmalısınız. Linke aşağıdan ulaşabilirsiniz: https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar

 

  1. Bina Performans Analizi:

-Nedir? Binanızın görsel muayenesinin yanı sıra elde edilen kat planları ile binanın sonlu elemanlar (bilgisayar) modeli oluşturulur. Binadan alınan numuneler (karot) ile beton basınç dayanımı tespit edilir. Beton örtüsü kaldırılarak donatı çapı ve korozyon tespiti yapılır. Gerektiği takdirde bina ile ilgili elde edilen bu bilgiler doğrultusunda bina modeli güncellenir. Eğer doğrusal olmayan (lineer olmayan) analiz yapılacaksa kolon-kiriş birleşimlerine plastik mafsal tanımlaması yapılır veya doğrusalsızlık başka şekillerde modellenir. Modele binanın bulunduğu konumun maksimum ivme değeri girilerek elastik tasarım spektrumu tanımlanır ve statik itme analizi (pushover analysis) sonucunda binanın beklenen deprem etkisi altındaki performans seviyesi elde edilir. Bu performans seviyesi analizi yapan mühendisler tarafından yorumlanır ve bina dayanıklılığı sınıflandırılır. Bu sınıflandırma sonucunda bina sakini binanın depreme karşı güvenliği ile ilgili bilgi sahibi olur.

-Nasıl başvurulur? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinde paylaştığı kamu kuruluşu ve özel firmalara başvurarak bu hizmet alınabilir. Link: https://altyapi.csb.gov.tr/riskli-yapi-tespiti-ile-ilgili-kuruluslar

-Ücretli midir? Evet. Güncel fiyatlandırma için yukarıdaki linkte paylaşılan lisanslı ve yetkin firmalara ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

-İnceleme sonucu nasıl yorumlanır? Analiz sonucunda binanın hangi risk sınıfına dahil olduğu tespit edilir ve riskli bina sakinleri Kentsel Dönüşüm Kanunundan yararlanabilir.

  1. Deprem Testi - İnşaat Doktoru:

-Nedir? İnşaat Doktoru olarak hazırladığımız sistemimiz, binaların depreme karşı hasar görebilirliğini 17 farklı parametreye göre analiz ediyor. Herkesin soruları anlayıp cevap verebileceği şekilde ek bilgi ve videolarla desteklediğimiz kullanıcı dostu sistemimiz, bina sakinlerinin çok hızlı ve ekonomik bir şekilde binasının depreme dayanıklılığını öğrenmesini amaçlıyor.

-Nasil basvurulur? Testi yapabilmek icin herhangi bir yere başvurmaya gerek yok. Tek yapilmasi gereken, Insaat Doktoru sitesindeki “Deprem Testi” butonuna tiklayarak adresinizi girmek ve teste baslamak. http://insaatdoktoru.com

-Ücretli midir? Evet. Raporun tam sürümünün ücretli olma sebebi elde edilecek olan verilerin akademik bir çalışmaya dönüştürülecek olması ve harita üzerinden verilerin işlenerek asıl hedefimiz olan genel risk tablosunun oluşturulmak istenmesidir. Ücretli olması sayesinde spam veya rastgele bilgi girişi sağlanan datalar ayıklanabilmektedir. Sistemden rapor başına elde ettiğimiz gelirin %25’i AFAD’a bağışlanmaktadır. Kalan kısmı ise sistemin geliştirilmesi, daha çok kullanıcıya erişilmesi ve akademik çalışmalarımız için kullanılmaktadır. Özetle sistem ticari bir amaçtan öte akademik ve kitlesel fayda sağlama hedefiyle kurgulanmıştır.

Inceleme sonucu nasil yorumlanir? Testi bitirdikten sonra elde edilen rapor, binanin depreme karsi dayanimini etkileyen her bir parametre özelinde binayi yorumluyor. Bu sayede binanizin cökme dahil diger hasar seviyelerine tahmin edilen ulasma olasiligini binaniz özelinde uygulanan hasar görebilirlik analizi sonucunda ögreniyorsunuz. Bunun yani sira binanizin depreme karsi olan dayanimini azaltabilecek etmenleri anlasilabilir bir dille göz önüne seriyoruz. Raporumuz son olarak binayi kendi siniflandirmamiza göre kategorilendiriyor. 

Inceleme sonucu nasil yorumlanmamali? Hızlı tarama ile yapılan hasar görebilirlik analizi, literatüre ve geçmişten beri biriken tecrübeye dayalı olarak binaların depreme karşı dayanımlarının bina özelliklerine göre hızlı bir şekilde değerlendirilmesi çalışmasıdır. Bu analizin amacı mümkün olduğunca fazla binayı analiz edebilmektir ve bu nedenle testin sonuçları üzerine düşünülmesi, ancak karar almadan önce bir üstteki maddede bahsedilen performans analizi gibi yine kesin olmasa da nispeten daha güvenilir olabilecek sonuçlar elde edebileceğiniz yöntemlere başvurmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte, rapordaki hasar olasılıkları yorumlanırken rehavete kapılmanın önüne geçilmesi için raporda verilen Hatay örneğine dikkat çekmek isteriz.

 

İnşaat Doktoru Deprem Testi: Toplam 17 farklı parametre ile İstanbul'daki binanızın depreme karşı güvenliğini test etmek istiyorsanız sitemizdeki hasarlı bina tespiti için geliştirdiğimiz deprem testini kullanabilirsiniz. Binanızın adresini girdikten ve sorulara cevap verdikten sonra binanızın ne kadar güvenilir olduğuyla ilgili sizinle detaylı bir rapor paylaşıyor ve her parametreyle ilgili binanız özelinde açıklamalı bilgiler paylaşıyoruz. Bunların yanı sıra binanızın çökme dahil farklı hasar seviyelerinin gerçekleşme olasılıklarını sizlerle paylaşıyor ve güven oranı adı verdiğimiz değer ile binanızı depreme karşı dayanıklılığına göre sınıflandırıyoruz. 

Sosyal Medyada Paylaş