Görüntüleme : 27587  /  Yayınlanma Tarihi : 2021-03-07 20:21:50

Denizlik Nedir? Denizlik Ne İşe Yarar?


Denizlik, inşaat mühendislerinin ve mimarların bilmesi gereken en önemli terimlerden bir tanesidir. Her ne kadar dekoratif bir terim olarak bilinse de yapı sağlığı için de önemli görevleri vardır. Bu yazımda denizlik nedir, denizlik ne işe yarar sorularına cevap verip sizlere bu terimi her yönüyle açıklayacağım.


Denizlik Nedir?


Pencerelerin altında bulunan, yağmur ve kar sularının doğrama boşluklarından sızıp yapıya zarar vermesini engelleyen elemana denizlik denir. Denizliklerin bina içinde kalan kısmı, bina dışında bulunan kısmına göre daha kısadır. Ayrıca denizlik yüzeyi belirli bir eğim verilerek üretilir. Bu sayede üzerinde akan yağmur ve kar suları yüzeyde birikme yapmadan dışarı atılabilir.


Damlalık Nedir?


Denizliklerin alt yüzeyinde bulunan 2-3 mm genişliğindeki oluklara damlalık adı verilir. Suyu yapıdan uzaklaştırma işlemi bu damlalıklar sayesinde gerçekleşir. Denizliğin üzerinde biriken su eğimin de yardımıyla akarak denizliğin alt kısmına geçer. Burada bulunan damlalıklar sayesinde de su yapıdan uzaklaştırılır.


Denizlik Ne İşe Yarar?


Aslında tanım yaparken bu soruyu cevaplandırdık ama ben yine de ayrı bir başlık altında, daha detaylı şekilde de cevap vermek istiyorum.

 

  • Yağmur ve kar sularının pencere doğramasından yapıya sızmasını engeller. Bu sayede binada hasar meydana gelmez.
  • Binaya dekoratif bir görünüm katar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte birçok denizlik modeli piyasaya çıktı. Bunların arasında göze oldukça hitap edenleri de mevcut.
  • Duvarları yağmur ve kar sularından korur.


Denizlik Çeşitleri Nelerdir?


Denizlikler yapıldıkları malzemelere göre gruplandırılmıştır. Hem dekoratif hem de işlevsel açıdan birçok denizlik çeşidi bulunmaktadır.

 

  • Beton denizlikler
  • Ahşap denizlikler
  • Mermer denizlikler
  • PVC denizlikler
  • Doğal taş denizlikler
  • Tuğla denizlikler
  • Poliüretan denizlikler


Denizlik çeşitleri genel olarak bunlardır. Ülkemizde en çok mermer ve beton denizlik kullanılır.


Denizlik Montajı Nasıl Yapılır?


Denizlikler yapılış şekillerine göre yerinde üretilen ve hazır olmak üzere ikiye ayrılır.

 

  • Yerinde yapılan denizlik montajı: İlk olarak projede belirtilen ölçülerde kalıp hazırlanır. Ardından beton dökülür. Beton prizini aldıktan sonra kalıp sökülür.
  • Hazır denizlik montajı: Bir fabrikada üretilen, hazır halde getirilip montajı yapılan denizliklere hazır denizlik adı verilir. Denizlik montajına başlamadan önce gerekli güvenlik tedbirleri alınmalıdır. Montaj sırasında doğramaya ve duvara zarar verilmemesi gerekir. Denizlik monte edilirken gerekli eğim verilmelidir. Eğer eğim verilmezse yağmur ve kar sularının akışı sırasında problem yaşanabilir. Denizliğin, pencere ve duvar ile bağlantısı su geçmeyecek şekilde izole edilmelidir. Ayrıca montaj sırasında denizliğin her iki ucunun da aynı kotta olması sağlanmalıdır.

Bu yazımda denizlik nedir ve denizlik ne işe yarar sorularına elimden geldiğince cevap vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş