Görüntüleme : 2517  /  Yayınlanma Tarihi : 2021-12-28 20:06:46

İnşaat Mühendisi İş İlanları


İnşaat Mühendisi İş İlanları

Bir inşaat mühendisi mezun olmadan önce özellikle son sınıfta okurken kariyerine yön verecek önemli adımları atmalıdır. Bunun için öncelikle iş ilanlarını incelemek gerekmektedir. İş ilanlarını incelemek İnşaat Mühendisliği öğrencisi için gelecekte çalışmayı hedeflediği alanları belirlemesi konusunda faydalı olacaktır. Üniversite yıllarında alınan derslerin pek çoğu yapı mühendisliği konusunda olduğundan (statik, yapı statiği, betonarme, çelik, mukavemet vb.) mezun olunduğunda statik tasarımda çalışılacağı düşüncesi akla yerleşir. Ancak bu tam olarak böyle değildir. Yeni mezun olan veya okuyan İnşaat Mühendisliği öğrencisi İş ilanlarını incelerken İnşaat Mühendisliğinde pek çok farklı başlıkta görev yürütülebileceğini keşfedecektir. Bunlar aşağıdaki temel başlıklara ayrılabilir:


 

  1. Şantiye ve Uygulama Alanı

Bu alan sektördeki iş ilanlarının büyük kısmını oluşturan alandır. İnşaat Mühendisliği iş ilanlarına baktığınızda ilanların neredeyse %75’inin bu ve benzeri faaliyet alanlarında olduğunu görebilirsiniz.

Şantiye ve yapım hizmetlerinde görev alan bir İnşaat Mühendisi temel olarak iki ayrı alanda görev alır. Bunlar saha mühendisliği ve teknik ofis mühendisliğidir.

  1. Saha Mühendisliği:

Saha mühendisinin temel görevi sahadaki imalatların kontrollerini proje ve şartnamelere uygun şekilde gerçekleştirmektir. Bu alanda iş ilanları oldukça fazladır ve yeni mezun arkadaşlar için de önceliklendirilmesi gereken bir alandır. Çünkü saha işin mutfağıdır. Buradan elde edilecek bilgiler sektörde her alanda işinize yarayacaktır. Saha mühendisliği iş ilanları tecrübesiz veya 2 yıla kadar tecrübeli pek çok arkadaşımıza hitap etmektedir.

Saha mühendisinin ikinci büyük görevi ise saha organizasyonunun (taşeronlar, işçiler vs.) düzgün bir şekilde plana uygun olarak yürütülmesini sağlamaktır. Bu yönü ile de elde edilecek deneyim sektörün diğer alanlarına geçerseniz dahi size önemli bir katkı sağlayacaktır. Bu alanda faaliyete devam ederseniz gelecekte iyi bir şantiye şefi veya şantiye müdürü olabilirsiniz.

  1. Teknik Ofis Mühendisliği:

Sahada yapılan işlerin hesapları teknik ofisten geçmektedir. Burada hesaptan kastım statik hesaplar değildir. Teknik ofis içerisinde çalışan bir mühendis planlama, bütçe, maliyet kontrol, fizibilite, satınalma, sözleşme gibi başlıklarda faaliyet yürütür. Proje müdürlerinin çoğu teknik ofiste de yıllarını geçirmiş insanlardır. Yani gelecekte bir proje müdürü olmak istiyorsanız tüm bu bilgilere hakim olmalısınız. Sektördeki İnşaat Mühendisliği iş ilanlarının yine büyük bir kısmını teknik ofis tarafı oluşturmaktadır. En çok gelen sorulardan biri de “bir inşaat mühendisi ilk iş olarak teknik ofiste başlayabilir mi?” sorusu olmaktadır. Bunun cevabı evet olacaktır.

Benim görüşüme göre sahada başlamak ve en az ilk 2 seneyi sahada geçirmek işin mutfağını tanımak adına daha iyi bir başlangıç olsa da direkt olarak teknik ofiste de başlanabilir. İş ilanlarına baktığımızda pek çok iş ilanında teknik ofis konusunda tecrübe arandığını görebiliriz. Her ne kadar tecrübe şartı bulunsa da aslen tecrübeniz yoksa dahi bu işlere kolayca alışabilirsiniz. Günümüz firmalarının İnşaat Mühendisliği iş ilanları konusunda bu tecrübe şartını ısrarla belirtme sebebi hepimizin bildiği üzere çok sayıda yetişmiş İnşaat Mühendisinin hali hazırda iş aramaya devam etmesinden kaynaklıdır. Siz teknik ofis iş ilanlarına başvururken deneyiminiz yoksa dahi en fazla 3 yıl deneyim isteyen işlere başvurabilirsiniz. Bu noktada öne çıkmak elbette kolay olmayacaktır ancak basit bir örnek ile WBS bilgisi, metraj çıkarma, hakediş oluşturma konularına hakimseniz CV’nizde size önemli bir artı sağlayabilir veya bunun yanında Primavera ve ileri düzey Excel bilgisinin de özellikle İnşaat Mühendisliği teknik ofis iş mülakatlarında büyük katkısı fark edilecektir.

Teknik ofis gelişimi için indirimli eğitimlerimiz:

Metraj, Keşif, Bütçe ve Hakediş Eğitimi

Primavera P6 ve Excel ile Planlama ve Bütçe Analizi Eğitimi

İnşaat Mühendisleri ve Mimarlar için Excel Eğitimi

 

  1. Yapısal Tasarım Alanı

Bu kapsamdaki İnşaat Mühendisliği iş ilanlarında statik tasarım mühendisi, yapısal tasarım mühendisi gibi başlıklar görebilirsiniz. Sektördeki İnşaat Mühendisliği iş ilanlarının yaklaşık %25’ini bu alanda değerlendirebilmemiz mümkün. Yani saha ve şantiye kısmı kadar bir istihdam olanağı bulunmuyor. Ayrıca bu alanda yeni mezun arkadaşlar için fırsatlar elbette yer almaktadır ancak şu önemli noktayı belirmem gerekir, eğer ilerde büyük firmalarda bu işleri yürütmek gibi bir hedefiniz varsa mutlaka yapı mühendisliği, deprem mühendisliği vb. alanlardan birinde yüksek lisans eğitiminiz de olsun. Çünkü gerektiğinde akademik bilgi birikimi gerektiren konular ile uğraşacaksınız. Statik tasarım mühendisliği iş ilanları göz attığınızda çoğu en az 5 yıllık bir deneyim şartı talep edecektir. Özellikle son 5 yıl içerisinde statik firmalarının sayıca artması, firmaların m2 başına aldığı gelirin oldukça düşmesi ve buna bağlı olarak üretilen projelerin yetersiz ve kalitesiz olmasına sebep olmuştur. Bundan dolayı bu tür firmalar İnşaat Mühendisliği yeni mezun iş ilanı açsa dahi çoğu butik ve ufak firmalar olduklarından ve kar marjları da eskisi kadar iyi olmadığından dolayı maalesef düşük maaşlar ve kötü çalışma şartları sunmaktadır.

Benim şahsi önerim bu alanda ilerlemek isteyenler için ideal yol haritası iyi bir yapı mühendisliği veya deprem mühendisliği lisansüstü eğitimi ile birlikte ileri düzey ingilizce bilgisinden geçmektedir. Bunlarla birlikte edinilecek program bilgisi dahilinde yurtdışında önemli imkanlar yakalanabilir. Ancak dediğim gibi bu durum saha ve teknik ofis kısmına nazaran çok daha fazla emek gerektirebilir.


 

Son Notlarım

İnşaat Mühendisliği iş ilanları hakkında son olarak bahsedilmesi gereken önemli konu bu ilanlara nereden başvurulacağı konusudur. Hem teknik ofis iş ilanları hem de saha mühendisliği iş ilanları gibi özellikle yeni mezun iş ilanları başlığında yapılacak olan aramalarda hepimizin bildiği üzere referans ve bağlantılar devreye girmektedir. Eğer bir bağlantınız yok ise sektördeki ilk adımı gerçekleştirebilmek adına hepimizin bildiği kariyer ve iş başvuru siteleri mevcut. Bunun haricinde Linkedin gibi iş platformları üzerinden de İK personelleri ile iletişime geçilebilmekte. Ayrıca son dönemde İnşaat Mühendisliği İş İlanları konusunda sektöre özel çeşitli iş ilanı platformları da geliştiriliyor.

Sosyal Medyada Paylaş