Görüntüleme : 3075  /  Yayınlanma Tarihi : 2022-04-27 08:17:26

Taşeron Firmada Çalışmanın İnşaat Mühendisine Katkıları


TaÅŸeron Firmada Çalışmanın Ä°nÅŸaat Mühendisine Katkıları

Pek çoÄŸumuz iÅŸ hayatına baÅŸlarken elimizdeki sınırlı seçenekleri deÄŸerlendirmek zorunda kalıyoruz. Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸi veya Mimarlık bölümlerinden yeni mezun olan arkadaÅŸlarımızın karşısına en fazla çıkan fırsat ise taÅŸeron firmalardaki iÅŸ fırsatları olmakta. Öncelikle taÅŸeron firma nedir ve ne iÅŸ yapar konularına birlikte bakalım.

Taşeron İnşaat Firması Nedir ve Ne İş Yapar?

TaÅŸeron firma kavramı esasen sadece inÅŸaat sektörüne has deÄŸil tüm sektörlerde bulunan bir kavramdır. Ä°nÅŸaat sektöründe taÅŸeron firmalar teknik tabirle “Alt Yüklenici” olarak geçmektedir. Alt yüklenici firmalar sektörde belirli bir alanda Yüklenici ile sözleÅŸmeli ÅŸekilde iÅŸ yapan firmalardır. Yani örneklendirirsek müteahhitlik belgesine sahip bir inÅŸaat firmasının yapıyor olduÄŸu projenin ince iÅŸlerini, kaba yapı iÅŸlerini, izolasyon iÅŸlerini ve bu gibi diÄŸer inÅŸaat kalemlerini yürüten firmalara taÅŸeron diyoruz. TaÅŸeronlar izolasyon gibi tek bir iÅŸe odaklanabildiÄŸi gibi çoklu kalemleri de üstlenebilirler. ÖrneÄŸin kaba ile inceyi birlikte yapabilen taÅŸeron firmalar da mevcuttur.

Neden Alt Yüklenici Firmalarda daha fazla iÅŸ imkanı var?

Bu sorunun yanıtı son derece basit. Ülkemizdeki inÅŸaat firmalarının yaklaşık %75’ini taÅŸeron firmalar oluÅŸturuyor. Yani projeyi çizen, mühendisliÄŸini yapan, müteahhitliÄŸini ana yüklenici olarak yapan teknik firmaların oranı sektördeki payda daha az. Ağırlıklı olarak sahada iÅŸleri yürüten bu taÅŸeron firmalar istihdam saÄŸlamakta. Bu sebeple mühendis, mimar gibi personel ihtiyaçları da oldukça fazla.

Yeni mezun oldum, taÅŸeron firmada çalışmam iyi bir seçenek mi?

Öncelikle elimizdeki seçeneklere bakmak gerekiyor. Yeni mezun oldunuz ve çevrenizde inÅŸaat sektöründen herhangi bir tanıdığınız yok, stajlarınız network anlamında verimli geçmedi veya oradaki baÄŸlantılarınızı da kullanamadınız. Bu senaryo oldukça yaÅŸanan bir senaryo diyebiliriz. EndiÅŸe etmeyin, pek çoÄŸumuz mezun olduÄŸunda bu ÅŸekilde bir manzara ile karşılaşıyor.

Peki yapılması gerekenler neler? En baÅŸta odaklanmamız gereken konu büyük firmaların yanı sıra sahada bizzat iÅŸleri yürüten taÅŸeron firmalar ve bu firmaların yetkilileri. Sektörün çoÄŸunu bu firmaların oluÅŸturduÄŸundan bahsetmiÅŸtim. Bu firmalarda çoÄŸu zaman personel ihtiyacı olur ancak iÅŸler genellikle ilanlar ile yürütülmez. Bu sebeple direkt olarak firma yetkilisine veya firma sahibine ulaÅŸmak ve kendisine onun alanında yapabileceklerini, iÅŸe nasıl katkı saÄŸlayabileceÄŸini anlatmak sizin iÅŸ bulmanızda önemli bir katkı saÄŸlayabilir. Sektördeki firmalarda kendinize saÄŸlayacağınız katkıların yanı sıra yeni mezun olsanız dahi firmalara nasıl katkı saÄŸlayacağınızı sunmanız sizi bir adım öne taşıyacaktır.

Tüm bunların yanı sıra workindo.com gibi inÅŸaat mühendisliÄŸi ve mimarlık alanlarında sektörde istihdamı teÅŸvik eden platformlara bakarsanız bu tür firmaların oldukça fazla sayıda teknik personel aradığını da görebilirsiniz. Bu sayede hiç yetkiliye ulaÅŸmakla zaman kaybetmeden mevcut ihtiyaçları da deÄŸerlendirebilirsiniz.

Peki bu firmalardan hangisini tercih etmeliyiz, hangisi bize katkı saÄŸlar, taÅŸeron firmalarda çalışmak bizi ne yönde geliÅŸtirir? Åžimdi gelin bu soruları yanıtlayalım.

Ä°nÅŸaat MühendisliÄŸinden yeni mezun oldum, taÅŸeronda çalışmam bana katkı saÄŸlar mı?

Öncelikle karşımıza çıkan fırsata detaylı ÅŸekilde bakmamız önemli. ÖrneÄŸin bu taÅŸeron bir ince yapı firması ise bu alanda gireceÄŸiniz iÅŸ sizi sadece ince yapı alanında geliÅŸtirmeyecektir. GireceÄŸiniz bu iÅŸ size smslek hayatının en önemli ihtiyacı olan organizasyon bilgisi ve tecrübesi, ekip ve zaman yönetimi gibi konularda size önemli deneyimler kazandırabilir. Yani gireceÄŸiniz iÅŸe tek bir odakta kalacağım gözü ile bakmayın. Tabii ki ilgili alanda öÄŸreneceÄŸiniz teknik bilgiler de mesleki geliÅŸiminiz için katkı saÄŸlayacaktır. ÖrneÄŸin bir izolasyon firmasına girerseniz su yalıtımı ve bunun betonarme iÅŸler, ince iÅŸlerle olan baÄŸlantısı gibi pek çok teknik konuyu detaylı ÅŸekilde öÄŸrenebilirsiniz. Hatta buradan yola çıkarak bu yalıtımın yapıldığı inÅŸaat bileÅŸenlerini de görmüÅŸ olursunuz.

Özetlersek taÅŸeron firmada baÅŸlamak asla bir kayıp deÄŸildir. En baÅŸta size organizasyon ve ekip yönetimi konularında tecrübe saÄŸlar, bunun haricinde sektörde artık kapıdan içeri girmiÅŸ olacaksınız. Yani network kazanmaya ve bu iliÅŸkiler ağını iyi deÄŸerlendirmeye özen gösterin. Aslen sektör o kadar küçük ki ufak bir firmada birlikte çalıştığınız bir kiÅŸi bambaÅŸka bir yerde de karşınıza çıkabilir. Bu sebeple herkesle mümkün olduÄŸunca iyi geçinmeye ve iyi iliÅŸkiler kurmaya bakın. Yeni mezun olan veya tecrübesiz arkadaÅŸların pek çoÄŸunun bir sorunu da bu iliÅŸkiler ağı olmakta.

Bu gibi firmalardan baÅŸlayarak devamında hedeflediÄŸiniz yüklenici, tasarımcı pek çok firmaya geçiÅŸ saÄŸlayabilirsiniz. TaÅŸeron firmalarda elde edeceÄŸiniz deneyimler bu firmaların pek çoÄŸunun gözünde deÄŸerli olacaktır.

 

Sosyal Medyada PaylaÅŸ