Görüntüleme : 20989  /  Yayınlanma Tarihi : 2021-03-01 19:36:48

İnşaat Mühendisinin Görevleri Nelerdir? İnşaat Mühendisliği Çalışma Alanları


İnşaat mühendisliği ülkemizdeki en bilindik meslek dallarından biridir. Gerek inşaat alanında yapılan yatırımlar gerekse her üniversitede inşaat mühendisliği eğitiminin verilmesi bu mesleği oldukça popüler hale getirmiştir. Fakat inşaat mühendisliğine olan ilgiye rağmen, inşaat mühendisinin görevleri halk arasında tam olarak bilinmez. Bu yazımda inşaat mühendisi ne iş yapar? Sorusuna elimden geldiğince cevap vermeye çalışacağım.


İnşaat Mühendisliği Nedir?


İnşaat mühendisi denince akla ilk olarak binaların yapımından sorumlu olan kişiler gelmektedir. Evet inşaat mühendisleri bina ve konut yapımında da çalışabilirler fakat inşaat mühendisliği bundan çok daha fazlasıdır. Yol, köprü, bina, baraj, demiryolu gibi farklı türdeki yapıların inşa sürecinde; plan, proje, uygulama gibi her aşamada görev alan kişilere inşaat mühendisi denir. İnşaat mühendislerinin icra ettikleri meslek de inşaat mühendisliği olarak isimlendirilmektedir.
İnşaat mühendisi olabilmek için üniversitelerin mühendislik fakültesinde 4 yıllık inşaat mühendisliği eğitimi alınmalıdır. Ayrıca 2007 yılından beri teknoloji fakültelerinden mezun kişiler de mühendis unvanını almaktalar. Dolayısıyla teknoloji fakültelerinin inşaat mühendisliği bölümünü bitirerek de inşaat mühendisi olabilirsiniz.


İnşaat Mühendisliği Çalışma Alanları


İnşaat mühendisleri okulu bitirdikten sonra genelde iki alanda uzmanlaşırlar. Bu alanlar saha ve ofis mühendisliğidir. Ancak inşaat mühendisliği çalışma alanları bununla sınırlı değildir. İnşaat mühendisleri birçok alanda uzmanlaşıp çalışabilirler.

 

  • Saha Mühendisi: Şantiye tozunu yutmak diye bir deyim vardır. İşte bu deyimi gerçekten yaşayan kişilerdir saha mühendisleri. Aktif olarak işin başında durmayı seven enerjik biriyseniz saha mühendisliği tam size göre. Ama ben masa başı çalışmayı seviyorum, tüm gün gezip dolaşamam diyorsanız o zaman şantiyeden uzak durmak sizin için iyi bir tercih olacaktır.
  • Proje Ofisi Mühendisi: Proje ofisinde çalışan inşaat mühendislerinin genelde saha ile pek alakası yoktur. İşin tasarım ve hesap kısmıyla ilgilenir onlar daha çok. Şantiyede saha mühendislerinin uygulattığı projeleri oluşturan kişiler ofiste çalışan projeci inşaat mühendisleridir.
  • Teknik Ofis Mühendisleri: İşin yönetildiği kısım teknik ofistir. Hakedişler, metrajlar burada hesaplanır. Teknik ofiste çalışan mühendisler fiziken çok yorulmasalar da kafa olarak oldukça yıpranırlar.
  • Satış Mühendisi: Yeni mezun inşaat mühendislerinin çok bilmediği bir birim de satıştır. Bir proje firmasının ya da inşaat malzemeleri üreten bir şirketin satış departmanında çalışabilirsiniz. Neticede inşaat ile alakalı bir ürünü inşaat mühendisinden iyi kimse pazarlayamaz. Satış mühendisi olacaksanız ağzınız iyi laf yapmalıdır.
  • Satın Alma Mühendisi: Büyük şirketlerin satın alma birimi bulunur. Bunu bir inşaat firması olarak düşünecek olursak o firmanın herhangi bir yapı inşa edebilmesi için satın alması gereken malzemeler vardır. İşte bu malzemelerin en uygun nereden ve kaç adet temin edileceği gibi konularla doğrudan satın alma mühendisleri ilgilenir.


İnşaat mühendisliği çalışma alanları genel olarak bu şekildedir. Özel sektörde kariyer planlamıyorsanız devlete atanmayı ya da akademisyen olarak kariyerinize devam etmeyi de düşünebilirsiniz. Şimdi de gelelim yazımızın ana konusuna: İnşaat mühendisinin görevleri.


İnşaat Mühendisinin Görevleri Nelerdir?


İnşaat mühendislerinin görevleri çalıştıkları alana göre farklılık gösterebilir. Yani saha mühendisi ile satın alma mühendisinin görevinin aynı olması mantıken beklenemez. Ama bazı sorumluluklar vardır ki hangi birimde çalışırlarsa çalışsınlar her inşaat mühendisi için ortaktır.

  • İş planı ve takibi yapmak. Yapılacak işin planlanması, hangi tarihte hangi aşamada olunacağının belirlenmesi inşaat mühendislerinin sorumlulukları arasındadır.
  • İyi bir inşaat mühendisinin iletişim becerisi kesinlikle gelişmiş olmalıdır. Yeri geldiğinde altında çalışan işçilerle, yeri geldiğinde ise firma yöneticileriyle sağlıklı iletişim kurabilmelidir.
  • Yapılacak projenin yasal sorumluluklarını belirlemek, bunlara uyulacak şekilde projenin ilerlemesini sağlamak inşaat mühendisinin görevlerinden bir tanesidir.
  • Sorumlu olduğu şantiyede iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulatmak.
  • Projenin çevresel etkilerini araştırıp çevreye olan zararı önleyecek çözümler geliştirmek.
  • İşçi ve patronlar arasındaki iletişimi sağlamak.


İnşaat mühendisinin görevleri genel olarak bu şekildedir.


Bu yazımda inşaat mühendisliği çalışma alanları ve inşaat mühendisinin görevleri hakkında bilgi vermeye çalıştım. Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından benimle paylaşabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş