Görüntüleme : 1247  /  Yayınlanma Tarihi : 2022-06-28 09:14:20

İnşaat Mühendisliğinde Hangi Alanda Hangi Program Kullanılır?


İnşaat Mühendisliğinde Alana Göre Kullanılan Programlar

İnşaat Mühendisliği mesleğine yeni başlamış veya henüz İnşaat Mühendisliği bölümünü okuyan arkadaşlarımızın en çok sorduğu sorulardan biri bu olmaktadır. Sektöre henüz yeni adım meslektaşlarımız açısından program konusu kafa karışıklığına sebep olabilmektedir.

İnşaat Mühendisliğinde programları neye göre sınıflandırıyoruz?

Öncelikle mezun olan arkadaşların hangi alana yönleneceği veya hedefledikleri alanın içeriği önemli diyebiliriz. Genel bir sınıflandırma yaptığımızda alanlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Teknik ofis planlama
  • Teknik ofis hakediş ve bütçe
  • Saha mühendisliği
  • Statik ofis mühendisliği

Belirttiğimiz bu dört ana dalın birbirinden farklı veya ortak kullandıkları programlar mevcuttur.

İnşaat Mühendisliğinde hangi alanda hangi programlar tercih edilir?

Teknik ofis planlama kısmında süresel planlama başta olmak üzere bütçe ve hakediş planlamaları koordineli şekilde ilerler. Süresel planlamada en çok tercih edilen yazılımlar Primavera P6 ve MS Project programlarıdır. Teknik ofis planlama alanında çalışan İnşaat Mühendisi arkadaşlarımız gelecekte teknik ofis şefliği, proje müdürlüğü gibi işlere terfi edebilmektedir.

Teknik ofis hakediş ve bütçe alanında çalışan İnşaat Mühendisleri özellikle MS Excel konusunda çok deneyimli olmalıdır. Aynı zamanda belirli bir seviyede SAP (ERP yazılımı) ve Primavera/MS Project yazılımlarına da hakimiyet fayda sağlayacaktır. Bu alanda çalışan arkadaşlarımız planlamadakine benzer şekilde terfiler alabilmektedir.

Saha mühendisliği alanında çalışan İnşaat Mühendisleri Autocad konusunda daha tecrübeli olmalıdır. Sahadaki imalatların detaylarının gerektiğinde imalata sunulabilmesi, ataşmanların oluşturulabilmesi açısından bu büyük öneme sahiptir. Bu alanda çalışacak İnşaat Mühendisleri gelecekte şantiye şefliği ve proje müdürlüğüne yükselebilmektedir.

Statik ofis mühendisliği uygulamadan ayrı bir alan olmakla birlikte tasarım programlarına hakimiyet gerektirmektedir. Bu rolü yürüten İnşaat Mühenidisleri betonarme yapılar konusunda uzman olacak ise başta basit tasarım araçları olan STA4CAD veya IDECAD programlarına hakim olmalıdır. Bu iki program birbirinin çok benzeri olup hangisinin kullanılacağı tamamen firma tercihine kalmıştır. Bu sebeple belirli üstünlükleri var diyemeyiz. Bunun haricinde ileri bilgi gerektiren SAP2000 ve ETABS programları da öne çıkmaktadır. Çelik yapı tasarımı alanında çalışacak İnşaat Mühendisleri ise Tekla gibi profesyonel tasarım programlarında uzmanlaşabilmektedir.

Bu alanlarda iş fırsatları günümüzde pek çok firmada karşımıza çıkabilmektedir. Ancak özellikle yeni mezun İnşaat Mühendisi arkadaşlarımız hedeflediği alanda iş bulmakta zorluk çekmektedir.

Son olarak şunu unutmamak gerekir; hangi alanda istihdam fazla ise o alan sizin için daha avantajlı olabilir. İnşaat Mühendisliği için ise istihdam olanakları genel olarak saha ve teknik ofis alanlarında olmaktadır.

 

 

Sosyal Medyada Paylaş