Görüntüleme : 792  /  Yayınlanma Tarihi : 2022-05-30 10:48:02

İş Hayatında Resmi Yazışmalar Nasıl Olmalı?


İş hayatında iletişim kurma

İş hayatına başlamadan önce üniversite öğrencisi arkadaşlarımızda gözlemlediğim en önemli eksik iletişim becerileri oldu. Linkedin üzerinde en son yayınlamış olduğum inşaat mühendisi ve mimar iş ilanı örneğinden ilerlersem tarafıma hiçbir giriş cümlesi olmadan direkt olarak CV atan arkadaşlarımız oldu. Ya da uygun bir iletişimle başlamadan yazan oldukça fazla sayıda arkadaşımız oldu.

Resmi yazışma örneği

Özellikle resmi yazışmalar, iş görüşmeleri ve bunun gibi iletişim konularında üniversitelerde herhangi bir ders verilmemesi öğrencilerin bu konuda bilinçlenmesini engellemekte. Özellikle iş ile ilgili bir bağlantıyla iletişim kurarken yapacağınız giriş son derece önemli. Bununla ilgili aşağıdaki gibi bir kalıptan yararlanabilirsiniz:

“Merhaba,

Yayınlamış olduğunuz iş ilanı ile ilgili sizinle iletişime geçmek istedim. Belirttiğiniz pozisyon için uygun olduğumu düşünüyorum ve değerlendirmenizi rica ediyorum. CV’mi sizle buradan paylaşıyorum.

İlginiz için şimdiden teşekkür ederim, iyi günler dilerim.”

Bu gibi resmi bir kalıp ile ne hedeflediğinizi özet bir şekilde yazarsanız son derece etkili bir giriş olacaktır.

Sonuç olarak karşınızda bir robot bulunmamakta, direkt olarak CV atmak veya Linkedin’de iş ilanı gönderisini beğenip karşı taraftan cevap beklemek sizin için faydalı olmayacak ve hatta ilanı yayınlayan kişi tarafından yanlış algılanabilecektir.

Tüm bunlardan dolayı iş hayatında özellikle yeni tanışıyor olduğunuz kişilerle iletişim kurarken aşağıdaki kriterlere dikkat etmeniz önerilir:

  1. Samimiyet seviyenizi mutlaka ayarlayın.
  2. Daha resmi ve uygun bir dille giriş yapın (Merhabalar, Selamlar gibi. İyi günler vb. giriş ifadeleri hatalı olacaktır).
  3. Yazım kurallarına ve noktalama işaretlerine mutlaka dikkat edin.
  4. İlk cümleden karşı tarafa direkt olarak soru yöneltmeyin.
  5. Giriş ve tamamlama kelimeleri arasında paragraf boşluğu bırakın.
  6. Atılacak olan bir mail ise mail başlığını kısa ve öz tutarak ayarlayın.

Bahsettiğim maddeler sadece inşaat mühendisleri veya mimarlar için değil tüm sektörler için geçerli olan önemli maddelerdir. Bunun yanı sıra iş ilanlarına sadece Linkedin değil workindo.com gibi yeni nesil inşaat mühendisliği platformlarından da erişebilir ve başvurabilirsiniz. Bu tür platformlar sizi resmi yazışma yükünden de mümkün olduğunca uzak tutacaktır.

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaş